Isırgan Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi

Karadeniz Bölgesinde Isırgan Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi Lansman Toplantısı Gerçekleştirildi.

EKONOMİ 09.06.2022, 19:01
Isırgan Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi

Karadeniz Bölgesinde Isırgan Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi Lansman Toplantısı Gerçekleştirildi.

2017-2019 yılları arasında Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğinde “Karadeniz Bölgesinde Isırgan (Urtica spp.) Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında proje lansman toplantısı gerçekleştirildi.

DOKAP Başkanı Hakan Gültekin’in ev sahipliğini yaptığı programa; Giresun Valisi Enver Ünlü, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, DOKAP İdaresi Planlama ve Proje Geliştirme Birim Koordinatörlüğü ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katılım sağladı.

“Isırgan bitkisi bölgenin ekolojisine çok uygun bir ürün olarak öne çıkıyor”

Lansmanda konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Dünya’da ve özellikle Avrupa’da yıllarca lif amaçlı üretilen ısırgan bitkisi bölgenin ekolojisine çok uygun bir ürün olarak öne çıktığını söyledi. Ünal, Keten, Kenevirin yanında Isırgan bitkisinin Karadeniz Bölgesin’deki illerde yoğunlaşması bölgede konuşulup tartışılmasını ve Ar-Ge çalışmalarının hızla tamamlanmasını zorunlu hale getirdiğine dikkat çekti. Rektör Ünal, konuşmasına şöyle devam etti:

Proje DOKAP tarafından da destekleniyor

“Karadeniz Bölgesinde toprak ve iklim değerlerinin uygunluğu nedeniyle yoğun olarak gelişen ısırgan bitkisi, endüstriyel kullanımından ziyade yabancı ot olarak görülmekte ve zehirli kimyasallar ile yok edilmeye çalışılmaktadır. OMÜ ev sahipliğinde bölge üniversitelerimiz olan Ordu üniversitesi ve Giresun üniversitelerimizin de katılımları ile DOKAP tarafından desteklenen projemiz paylaşımcı ve multidisipliner bir çalışma örneği arz etmektedir.”

“Bölgenin sosyoekonomik yapısına katkı sağlamalı”

Prof. Dr. Ünal, Isırgan bitkisinin tekstil endüstrisinin yanı sıra; gastronomi, hediyelik eşya, turizm ve malzeme mühendisliği alanlarında kullanım imkânlarının araştırılarak geliştirilmesi ve bölgenin sosyoekonomik yapısına katkısı sağlanması gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

DOKAP İdaresinde düzenlenen lansmanda projenin hedefleri doğrultusunda elde edilen çıktılar ve yansımalar ile projenin istihdama kadar uzanan etkileri değerlendirildi.

Proje sayesinde Türkiye’nin ilk ve en geniş ısırgan gen havuzu oluşturularak kayıt altına alınacak

Proje ile Karadeniz Bölgesinde seçilen 3 ilde 5 dekarlık demonstrasyon alanları yöre insanına lif amaçlı ısırgan (urtica dioica) tarımının öğretilmesi ile üreticiler arasında yeni ısırgan tarlalarının oluşturulması sağlandı. Isırgan yemekleri kursundan sonra 30 çeşit ısırgan yemeği geliştirilerek 10 işletmeci katılımcının işletmelerinde menülerine ve siparişlerine (ısırgan mantısı, ısırganlı erişte, ısırganlı pide, ısırganlı pide v.b) girdi. Bu çalışmamız gastronomi ve turizm alanında yeni bir istihdam alanı doğurdu.

Boya ve kozmetik sektöründe yapılan atölye çalışmaları ile Giresun’daki bir doğal boya atölyesinde ısırgan boyası üretilmiş ve dokumaların boyama örnekleri yapılarak tekstil firmalarından ilgi görmeye başladı.

Uygulanılan “Karadeniz Bölgesinde Isırgan (Urtica spp.) Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi” sürecinde tarla günleri, çiftçi eğitimleri, uygulama atölyeleri, yerel ve ulusal basın görsel, yazılı, sosyal medyanın aktif kullanımı ve oluşturulan “Isırgan Dostluğu” gurubu ile birlikte Karadeniz’de ısırganın kimyasallar ile yok edilmesi gereken bir yabancı ot olmadığını, aksine dost ve faydalı bir bitki olduğunun farkındalığı sağlanmış, proje sayesinde Türkiye’nin ilk ve en geniş ısırgan gen havuzu oluşturularak kayıt altına alındı.

Tekstil’den hediyelik eşya kullanımına, gastronomiden yemek kültürünün çeşitlendirilmesine ve turizm sektöründe katma değer kazanmasına kadar önemli noktalar lansmanda vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar (0)
19
açık
Namaz Vakti 05 Temmuz 2022
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 38 81
2. Fenerbahçe 38 73
3. Konyaspor 38 68
4. Başakşehir 38 65
5. Alanyaspor 38 64
6. Beşiktaş 38 59
7. Antalyaspor 38 59
8. Karagümrük 38 57
9. Adana Demirspor 38 55
10. Sivasspor 38 54
11. Kasımpaşa 38 53
12. Hatayspor 38 53
13. Galatasaray 38 52
14. Kayserispor 38 47
15. Gaziantep FK 38 46
16. Giresunspor 38 45
17. Rizespor 38 36
18. Altay 38 34
19. Göztepe 38 28
20. Ö.K Yeni Malatya 38 20
Takımlar O P
1. Ankaragücü 36 70
2. Ümraniye 36 70
3. Bandırmaspor 36 62
4. İstanbulspor 36 60
5. Erzurumspor 36 58
6. Eyüpspor 36 57
7. Samsunspor 36 51
8. Boluspor 36 50
9. Manisa Futbol Kulübü 36 49
10. Tuzlaspor 36 49
11. Denizlispor 36 49
12. Keçiörengücü 36 48
13. Gençlerbirliği 36 48
14. Altınordu 36 45
15. Adanaspor 36 45
16. Kocaelispor 36 44
17. Bursaspor 36 44
18. Menemen Belediyespor 36 38
19. Balıkesirspor 36 12
Takımlar O P
1. M.City 38 93
2. Liverpool 38 92
3. Chelsea 38 74
4. Tottenham 38 71
5. Arsenal 38 69
6. M. United 38 58
7. West Ham United 38 56
8. Leicester City 38 52
9. Brighton 38 51
10. Wolverhampton Wanderers 38 51
11. Newcastle 38 49
12. Crystal Palace 38 48
13. Brentford 38 46
14. Aston Villa 38 45
15. Southampton 38 40
16. Everton 38 39
17. Leeds United 38 38
18. Burnley 38 35
19. Watford 38 23
20. Norwich City 38 22
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 86
2. Barcelona 38 73
3. Atletico Madrid 38 71
4. Sevilla 38 70
5. Real Betis 38 65
6. Real Sociedad 38 62
7. Villarreal 38 59
8. Athletic Bilbao 38 55
9. Valencia 38 48
10. Osasuna 38 47
11. Celta Vigo 38 46
12. Rayo Vallecano 38 42
13. Elche 38 42
14. Espanyol 38 42
15. Getafe 38 39
16. Mallorca 38 39
17. Cadiz 38 39
18. Granada 38 38
19. Levante 38 35
20. Deportivo Alaves 38 31

Gelişmelerden Haberdar Olun

@